Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (07:12 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Bělokarpatský bioregion [ Území ]

Zabírá geomorfologický celek Bílé Karpaty (bez severního výběžku) a táhne se podél hranice se Slovenskem, kde se nachází jeho větší část. Má charakter vyššího pohoří z převážně vápnitého flyše. Vegetaci tvoří dubohabřiny a květnaté louky. Biodiversita je velmi vysoká, především na rozsáhlých květnatých loukách. Netypickou částí je méně členitá krajina u Velké nad Veličkou, která tvoří přechod k Hluckému bioregionu.

Bioregion budují především flyšové horniny bělokarpatské jednotky (pískovce, jílovce a slínovce). Komplex flyše je místy prorážen drobnými tělesy a žílami neovulkanitů, převážně andezitů. Na pramenech vyvěrajících z vápnitých hornin se vytvořily a dosud vytváří pěnovce.

Hlavní hřbet Bílých Karpat má charakter ploché, na vyšších horských skupinách členité hornatiny s členitostí 300 - 600 m. Nižší paralelní hřbet má zpravidla ráz členité vrchoviny s členitostí 200 - 300 m. Nejnižší místo je u Radějova -240 m a nejvyšší na Javořině - 970 m. Podnebí v úpatních polohách je tedy mírně teplé až teplé, v nejvyšších polohách chladnější.

Okrajové části bioregionu byly osídleny již v prehistorii, centrální a severovýchodní část bylo kolonizována až ve středověku a na počátku novověku. Lesní porosty, které zaujímají značnou část území mají většinou přirozenou druhovou skladbu. Nelesní plochy v minulosti využívané především jako louky a pastviny jsou dnes zčásti rozorány a nebo degradovány intenzivní pastvou. Bioregion se kryje s vymezením CHKO Bílé Karpaty. K významným chráněným územím květnatých luk patří např. lokality Čertoryje (NPR), Zahrady pod Hájem (NPR), Jazevčí (NPR), Porážky (NPR). Na vrcholu Javořiny je chráněn bukový prales a vrcholová louka. V kategorii maloplošných chráněných území je celá řada dalších lokalit.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 01.03.2004 v 12:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz