Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (06:08 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Salvador de Madariaga [ Osobnost Evropské unie ]

Salvador de Madariaga (1886-1978)
Španělský diplomat, filozof, novinář a spisovatel. Patřil k největším a nejznámějším osobnostem Španělska v tomto století. Během svého života přednášel v Oxfordu, vykonával funkci španělského velvyslance v USA a ve Francii. Dvakrát byl krátce ministrem španělské vlády (vzdělání a spravedlnosti). Ve Společnosti národů vedl španělskou delegaci. V této organizaci se zabýval hlavně kolektivní bezpečností a odzbrojením.V roce 1947 byl zvolen předsedou Liberální internacionály, která sdružovala evropské liberální strany. Madariaga byl rovněž prezidentem College of Europe v Bruggách, a to od založení v roce 1949 až do roku 1964.
Madariaga patřil k významným španělským intelektuálům, kteří se snažili před druhou světovou válkou najít španělské kořeny, zejména ve vztahu k Evropě. Chtěl Španělsko začlenit do demokratické a sjednocené Evropy, aby se stalo demokratickou a svobodnou zemí, která patří do evropské rodiny dalších demokratických národů. Madariaga patřil k největším odpůrcům Frankova režimu i jiných nedemokratických režimů (odsoudil např. okupaci Československa v roce 1968). Kvůli své antifrankovské činnosti musel opustit Španělsko (1936). Zpět do vlasti se mohl vrátit až po dlouhých 40 letech. Celou dobu vyjadřoval přesvědčení, že nedemokratické frankovské Španělsko nepatří do Evropy. Jeho hlavní zbraní byla především literární činnost. V exilu napsal velké množství článků, v nichž odhaloval podstatu frankovského režimu. Jeho statě se těšily ohromné popularitě v celém světě.
Madariaga hlásal liberální a demokratické myšlenky, a to s ohledem na budoucnost Evropy po skončení druhé světové války. Věřil ve Spojené státy evropské, v konfederovanou Evropu. Spolu s dalšími hlavními propagátory evropské integrace se zúčastnil památného Kongresu Evropy v Haagu (1948), kde vzniklo Evropské hnutí. V roce 1962 přednesl na kongresu Evropského hnutí svůj nejvýznamnější projev věnovaný budoucnosti Evropy. Zdůraznil společnou víru Evropy v lidské hodnoty a svobody, neviděl Evropu jen jako společný trh, ale zejména jako Evropu, kterou sjednocují společné hodnoty: ochrana lidských práv, občanská a politická svoboda.
Za svoji prodemokratickou a proevropskou činnost byl vyznamenán prestižní cenou Karla Velikého v roce 1973. Před ním toto ocenění získali pouze státníci - předsedové vlád, nebo hlavy států. Pozornost si zaslouží skutečnost, že Madariaga byl také několikrát žhavým kandidátem na Nobelovu cenu a v roce 1951 dokonce navrhl ustavení evropské vlajky s modrým pozadím a žlutými hvězdami. Španělský král Juan Carlos I. ho označil za hlavní motor nové španělské demokracie.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:47 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz