Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (12:46 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Hasiči Bělotín [ Hasiči ]

Hasiči Bělotín

Hasiči Bělotín (nebo také Sbor dobrovolných hasičů Bělotín) jsou zájmovým sdružením s letitou tradicí.

Německý sbor dobrovolných hasičů byl v Bělotíně založen v roce 1881. Po roce 1945 na něj navázal hasičský spolek český. V té době byla v obci jedna hasičská zbrojnice vprostřed obce u domu čp. 29 s motorovou automobilovou stříkačkou a dvě malé úschovny ručních kyvadlových stříkaček na každém konci obce. Po roce 1996 byly ze školní kotelny a stodoly zbudovány prostorné moderní požární zbrojnice s klubovnou a zázemím pro krizové stavy.


V roce 2010 získala JSDH Bělotín novou cisternovou automobilovou stříkačku ve specifikaci CAS 20 MAN TGM 13.290 4x4 - výrovce SPS-VKP, s.r.o. Slatiňany v ceně 4.882.590,- Kč. Na jejím financování se vedle Obce Bělotín podíleli formou investiční dotace Ministerstvo vnitra prostřednictvím Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR částkou 2.000.000,- Kč a Olomoucký kraj částkou 300.000,- Kč.

Ce se stalo se starou stříkačkou?

Rozhodnutím Zastupitelstva obce byla 10.8.2010 předána jako dar jednotce SDH obce Heřmanice, jejíž technika se utopila při likvidaci povodní 2010.

Při příležitosti oslav 130 let trvání SDH Bělotín v roce 2010 se sešla řada partnerských hasičských sborů z okolí. Nechyběli ani zástupci hasičů z partnerských obcí Hinterschmiding (Bavorsko) a Höchst im Odenwald (Hesensko). Bělotínští hasiči obdrželi od obce i přátel novou techniku, nechyběla ukázka techniky historické ani zásah profesionálů.

V roce 2013 dostala JSDH Bělotín nové dopravní vozidlo Renault Trafic se vznětovým motorem 115 kW s klimatizací a posíleným topením v celkové hodnotě 539144,- Kč. Na jeho financování se vedle obce Bělotín podílel formou investičního příspěvku rovněž Olomoucký kraj, a to částkou 140000,- Kč.

Velkou slavností se stalo obnovení svátku sv. Floriána v Bělotíně na jaře 2017. Při této příležitosti byl sboru věnován nový ručně vyšitý prapor zhotovený brněnskou firmou Alerion.


Na území Bělotíska působí celkem tři samostatné jednotky:

- JSDH Bělotín, typ III. je vytvořena za účelem samostatného zásahu proti ohni, živelním událostem a haváriím na území obce a místních částí, ale je aktivována rovněž jako podpůrná k profesionální jednotce v Hranicích při událostech většího rozsahu.

- JSDH Kunčice a Nejdek, jsou typu V. a jejich působnost i vybavení jsou omezeny.

KONTAKTNÍ ADRESA:

JSDH Bělotín
Bělotín 151
753 64 Bělotín
Česko (CZ)
Hasiči Bělotín
Některá technika JSDH Bělotín od vzniku po dnešek

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Hasiči
AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 05.06.2018 v 13:04 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz