|
Maso [ Specialita k jídlu ]V minulosti neměl maso ve výživě obyvatelstva příliš významné místo. Opovrhováno bylo koňským, psím, kočičím, ale i kozím masem. Toto maso jedla pouze chudina. U sedláků měli maso každou neděli, a to od zimy do léta uzené vepřové maso, na podzim skopové maso a ve sváteční dny i maso hovězí, slepičí. V panské a měšťanské kuchyni se vařilo více masa, a to zejména masa hovězího, ale na panské tabuli nechyběla ani kůzlata, jehňata, kohoutci, kuřata, husy a zvěřina. Ani v druhé polovině 19. století a v prvních letech 20. století se vyživovací poměry mnoho nezlepšily. Masa o něco přibylo, a to zejména masa vepřová, zvýšil se prodej masa ve městech. Zavedením sporáků a trouby na pečení umožňovalo pestřejší úpravu masa.
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz, součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
|
Josefova širočina ničí poslední ledy. Svatý Josef přichází na led s pantokem. Svatý Josef naštípe dříví a Panna Maria zatopí. Svatý Josef sklání bradu, pluje zima dolů s vodou. Svatý Josef s tváří milou končí zimu plnou. Mráz po svatém Josefu neuškodí květu. ja.li na svatého Josefa vítr, potrvá čtvrt roku. Na svatého Josefa sníh - urodí se hojně bílého jetele. Svatého Josefa vítr z Moravy - bude hodně trávy; a když z polské strany - bude zrní i slámy. Pěkný den na svatého Josefa zvěstuje dobrý rok.
|
|
19.3.2001: Do České republiky přicestoval kvůli Temelínu americký právník Ed Fagan.
|
Zdroj: www.meteopress.cz
|
|
|