Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:20 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

15. sezona na úzkokolejné trati

Úzkorozchodná trať Třemešná ve Slezsku - Osoblaha
Začátek akce: 08.05.2019 (st)
Předpokládaný konec: 30.11.2019 (so)
Druh akce: Neupřesněno
Místo konání: Osoblaha: Úzkorozchodná trať Třemešná ve Slezsku - Osoblaha
Turistická sezóna na Osoblažsku vstupuje do své 15. sezóny a začíná již tradičně ve státní svátek 8. května, který tento rok připadá na středu. Tento den poprvé po zimní přestávce vyjede na koleje parní vlak s pestrou soupravou výletních vozů, kde najdeme vůz Pivní, Cyklo i vůz pro imobilní cestující. Vlaková souprava bude během celého roku vyjíždět na pravidelné jízdy Osoblažských výběžkem. Do provozu se zapojí i nadšenci a obce okolo úzkokolejky.

Zahájení sezóny začne od 10 hodin na nádraží v Třemešné ve Slezsku. „Cestující se budou moci zaposlouchat do tónů country kapely Gigiband nebo ochutnat speciality Pivního vagónu, nově pod vedením bylinkového ranče Majoránek z Horních Povelic. Zároveň zahájíme sbírku na opravu parní lokomotivy Malý Štokr a zveřejníme všechny potřebné informace“, zmiňuje připravený doprovodný program Pavel Schreier ze Slezských zemských drah. Slavnostní vypravení parního vlaku do nové sezóny pak proběhne v 10:45, kdy se parní vlak vydá na svou první letošní cestu do Osoblahy.

Doprovodný program bude pokračovat ve stanici Slezské Rudoltice, která v minulém roce prošla díky přispění Moravskoslezského kraje komplexní rekonstrukcí a stala se tak první opravenou stanicí na Osoblažce. Po příjezdu parního vlaku zde bude otevřeno malé nádražní muzeum mapující historii železnice a Osoblažské úzkokolejky. “V rámci spolupráce mezi obcí Slezské Rudoltice, společností Osoblažská úzkorozchodná dráha, která nádraží vlastní a nadšenci z Klubu osoblažské úzkokolejky se podařilo zřídit malou expozici. Ta bude postupně doplňována o další exponáty, které se podaří sehnat a uvést do vystavovatelného stavu. Zatím se návštěvníci mohou těšit na staré jízdní řády, jízdenky nebo fotografie“, zmiňuje zrod expozice David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Do Osoblahy parní vlak dorazí v 12:03. I zde na návštěvníky čeká doprovodný program. „Osoblažské ochotnické divadlo připravilo pro turisty divadelní představení v místním nádražním skladišti“, láká na netradiční program Chovančík a uvádí další podniky a lokální společnosti. Prezentovat se zde budou kupříkladu sociální podniky Sladké Osoblažsko a Osoblažský Bertík. První z uvedených bude nabízet různorodé marmelády a druhý zase ruční dekorace nebo dárkové předměty. Nebude samozřejmě chybět ani tradiční stánek Osoblažské paličkované krajky, kde si můžete vyzkoušet paličkovaní. Oblíbenou klasikou je také možnost projížďky na koních z Minifarmy Osoblaha. Novinkou v letošní sezóně bude provoz povoznictví v režii Přemyslovského dvora, který nabídne netradiční jízdu s poníky ve stylovém vozíku z nádraží do centra městečka Osoblaha. V samotné Osoblaze můžete dále navštívit Osoblažské Retromuzeum, místní koupaliště nebo zachovalý židovský hřbitov. Parní vlak z Osoblahy odjíždí v 15:10 a do Třemešné se vrátí v 16:39.

Turistická sezóna na Osoblažsku nabídne nové i tradiční akce nebo výstavy
„Zahájení sezóny je jednou z prvních akcí a má za cíl zpropagovat co nového čeká turisty na Osoblažsku“, představuje již tradiční akci Chovančík a ihned přidává další plánované akce. V sobotu 25. května zahajuje zámeckou sezónu zámek Linhartovy. Zde se můžeme těšit na bohaté expozice zejména pro rodiny s dětmi, které si na zámku jistě vyhrají. Bohaté expozice můžete shlédnout i na zámku ve Slezských Rudolticích. Ten má navíc otevřeno již v květnu, a to o sobotách, nedělích a svátcích od 10 do 17 hodin s polední přestávkou.

Samotná letní sezóna začíná na Osoblažsku v červnu. Hned 1. června na rodiče s dětmi čeká tradiční a oblíbený Pohádkový parní vlak s loupežníkem Hotzenplotzem. Při cestě se nezapomeňte v Osoblaze zastavit u jeho sochy na náměstí, která zde stojí jako připomínku toho, že Hotzenplotz je nejen jméno známého raubíře, ale také německý název městečka Osoblaha. V sobotu 15. června zase obec Slezské Rudoltice připravila zajímavou akci s názvem Rudoltický traktor, kdy do uliček místní obce vyjedou veteráni i moderní stroje zemědělské techniky Osoblažska. Na konci školního roku, v sobotu 29. června se zase děti se samými jedničkami na vysvědčení svezou parním vlakem zadarmo.

Během letní sezóny je připraveno nejen na úzkokolejce mnoho akcí. Za všechny zmiňme třeba FAJNE LÉTO v sobotu 13. července, které je plánováno do stylu western nebo Dožínky v sobotu 17. srpna, kde nebudou chybět ani speciální vlaky z Osoblahy do Slezských Rudoltic a zpět. Prázdniny bude tradičně pomalu uzavírat v sobotu 24. srpna večerní parní vlak do strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích. Nebude samozřejmě chybět ani parní vlak na Gastrofestival do Osoblahy první zářijovou sobotu, která se letos promění ve vrchol sezóny.

Velkou parní akci zažije Osoblažsko právě v sobotu 7. září, kdy si připomene 15 let od vypravení prvního výletního parního vlaku na Osoblažce. Zároveň se tento den budou konat poslední jízdy parní lokomotivy Malý Štokr U57.001. Právě ten následně odjede na velkou opravu a všechny další parní vlaky již odveze parní lokomotiva Rešica U46.002.

Novou akcí, připomínající historické události bude v sobotu 21. září parní jízda do válečného roku 1939 s uniformovanými vojáky a vojenským doprovodným programem.

PŘEHLED TEMATICKÝCH VLAKŮ NA OSOBLAŽCE
KVĚTEN
8.5. – Slavnostní zahájení turistické sezóny na Osoblažsku

ČERVEN
1.6. – Pohádkový vlak s Loupežníkem Hotzenplotzem
29.6. – Za samé jedničky parním vlakem zdarma

ČERVENEC
13.7. – FAJNE LÉTO na Osoblažce
20.7. – Parním vlakem na Osoblažské hudební léto

SRPEN
17.8. – Dožínky ve Slezských Rudolticích
24.8. – Večerní vlak plný strašidel do strašidelného zámku Slezské Rudoltice

ZÁŘÍ
7.9. – Oslava 15 let provozu výletních parních vlaků na Osoblažce a poslední jízda parní lokomotivy Malý Štokr společně s Gastrofestivalem Ochutnej Osoblažsko
21.9. – Parním vlakem do válečného roku 1939

LISTOPAD
9. 11. Svatomartinský vlak na Svatomartinské hody v Bohušově
30. 11. Mikulášský vlak

KROMĚ těchto tematický vlaků jezdí parní vlak v letní sezóně:
– každou sobotu v červnu
– každou sobotu, neděli a svátek v červenci a srpnu
– první tři soboty v září

Velká oprava lokomotivy Malý Štokr je nevyhnutelná
Letos 70leté krasavici a symbolu Osoblažské úzkokolejky, lokomotivě U57.001 po sezóně 2019 propadá zákonná lhůta způsobilosti parního kotle. Před dalším provozem v roce 2020 musí kotel projít velkou opravou. Ta mimo jiné vyžaduje demontáž kotle z rámu lokomotivy. Současně tak budou opravovány i další důležité části lokomotivy. „Vše bude probíhat během „prodloužené“ zimní přestávky tak, abychom na jaře 2020 mohli s lokomotivou opět vyjet na Osoblažské koleje“, popisuje Schreier a dodává, že celá oprava bude technicky i finančně velice náročná a nemyslitelná bez přispění sponzorů. Přispět na opravu této osoblažské perly můžete také Vy, naši milí čtenáři, návštěvníci a přátelé Osoblažské úzkokolejky. Jednou z možností, jak přispět je finanční dar na transparentní účet č. 115-8563880247/0100, který je zřízen speciálně pro tuto příležitost a každý si jej může dohledat na stránkách Komerční banky.

Velká oprava Malého štokra vlastně začala už tuto zimu, kdy se dočkal téměř generální opravy tendr lokomotivy. Tendr je ten malý vagónek za lokomotivou, kde si lokomotiva veze svou zásobu vody a uhlí. „Jeho zhoršující se technický stav, především koroze vodní nádrže a zvětšující se průsaky během sezóny 2018 nás vedl k rozhodnutí, opravit jej ještě před sezónou 2019. Oprava skříně i rámu byla rozsáhlá a věříme, že v provozu bez větších problémů vydrží několik desítek let“, ukončil Pavel Schreier.
Základní informace: 298 Úzkorozchodná trať Třemešná ve Slezsku - Osoblaha
Další informace:http://www.osoblazsko.com/archiv/13749?fbclid=IwAR0Jg273_Aha_LC5vKXBzamoZ--RbIZ0H3lop25wItRXjDRM4AGyGzql6R4
Autor:Leo Dedek (OS Oblík, IC Osoblažsko)
e-mail: oblik.dh@quick.cz
organizace: č. 56
Aktualizace:03.05.2019 v 21:59 hodin

VYHLEDÁVÁNÍ V DATABANCE AKCÍ

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz